Äppelkaka – perfekt eftermiddagsfika

Häromdagen blev jag så sugen på att baka äppelkaka. Ingen äppelpaj utan en härlig sockerkakssmet med massor av äpplen i. Denna äppelkaka är såååå god att servera med glass, vaniljsås eller bara som den är. Perfekt helgfika!



Recept på äppelkaka:

Du behöver:

6 syrliga äpplen (jag använde svenska Discovery-äpplen).

2 msk strösocker.

1,5 msk kanel.


3 små ägg eller 2 stora ägg

2 dl strösocker

75 g smör

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 1/2 dl mjölk


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.

  2. Vispa ägg och socker så att det blir vitt och fluffigt.

  3. Smält smöret och häll i mjölken när smöret är smält.

  4. Blanda smör- och mjölkblandningen med ägg- och sockersmeten.

  5. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.

  6. Blanda ner de torra ingredienserna i smeten, rör försiktigt (vispa ej).

  7. Smöra och bröa en form.

  8. Häll i smeten i formen och placera äpplena i ett mönster ovanpå smeten.

  9. Grädda i ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska inte kladda när du sticker ner en sticka eller gaffel i den.

Utvalda inlägg