top of page

Att redigera första halvan av råmanuset

Måndag och genomläsning samt redigering av första halvan på nya råmanuset står på agendan. Jobbar med post-it lappar, notiser i manuset och minnesanteckningar för att få till struktur, dramaturgi och karaktärer så bra som möjligt.


Sitter och arbetar vid köksbordet idag. Lite ovant att vara helt ensam, får för mig att Max ligger och sover i rummet bredvid innan jag kommer på att han är på förskolan. Lillskrutten ❤️


Eftersom jag från början bara skriver ner handlingen utan att tänka särskilt mycket på struktur mm, blir det ett ganska rörigt första utkast. Det gör att jag, efter ett tag, behöver pausa, läsa igenom och strukturera upp handlingen.

Just nu har jag ett enormt jobb framför mig. Samtidigt är det otroligt häftigt och roligt att se manuset växa fram och anta en viss form. Märker redan nu att jag måste flytta, ta bort och lägga till en del scener.

Om två månader ska råmanuset vara klart (och skickas till förlaget). Efter det väntar redigering under några månader och i höst ska manuset vara helt klart.

Så här arbetar jag med mitt råmanus just nu:

  1. Läser igenom hela råmanuset (i mitt fall halva)

  2. Gör post-it lappar där jag skriver ner scen för scen, vilka som är med, syfte med scenen, var de befinner sig och handlingen i grova drag

  3. Gör anteckningar på ett papper vid sidan om kring tankar och idéer som kommer upp när jag läser igenom handlingen.

  4. Skriver kommentarer i manuset, dessa kan handla om att jag måste skriva om ett stycke, lägga till mer miljö, att något känns stolpigt mm.

  5. När ovanstående är klart, går jag igenom allt och försöker strukturera om manuset så att det ska bli så bra som möjlig.

Comentarios


Utvalda inlägg

bottom of page