top of page

Att våga stanna upp, prioritera och säga nej

Bland mina förväntningar inför 2017 var/är bland annat att ge mig själv tid för reflektion och återhämtning, prioritera mer och våga säga nej.


Foto: Unsplash.com


Som jag har skrivit tidigare blir det jobb, manus och familj som får mitt fulla fokus under intensiva perioder. Det som fått stå åt sidan under dessa perioder är bland annat vänner. Förut har det varit svårt för mig att säga nej till vänner. Att försöka träffas trots att jag egentligen inte har tid, och det på bekostnad av mig.

Vänner som inte förstår

Nu har jag blivit mycket bättre på att säga nej. Som tur är förstår de flesta av mina vänner att jag har mycket just nu men att vi kan ses så snart det lugnat ner sig. Tyvärr förstår inte alla, utan jag har varit med om att någon (som tur är inte många) blivit sura för att jag inte haft tid att ses.

Senast för någon dag sedan blev en person irriterad för att jag inte hinner ses innan förlossningen. Att bli sur över det tycker jag inte är okej. Jag läste ett inlägg på en annan blogg. Det handlade om vänner som inte förstår eller blir irriterade när man inte kan träffas under vissa perioder.  Och att dessa relationer löper risk att inte blir särskilt långvariga.

Jag tror hon har helt rätt. För det handlar ju inte om att man inte vill träffa sina vänner. Jag skulle gärna umgås en massa, men just nu går det bara inte. I stället försöker jag hålla kontakten via telefon på väg till och från jobbet, när jag handlar eller gör något annat som skapar möjlighet att prata en stund i telefon. Och jag hoppas att jag kommer ha mycket mer tid under 2017, för vänskap är bland det viktigaste som finns.

Relationer som tar mer än de ger

När vi ändå är inne på vänskap finns det en annan sak som jag tror kan vara viktig för många. Och det är att avsluta eller i alla fall inte ge så mycket tid och energi åt relationer som är mer energikrävande än vad de ger. Visst ska man kunna prata om tunga saker eller kunna berätta när det inte går bra, att man är ledsen med mera. Men de här personerna som är konstant missnöjda, eller alltid har något att klaga på. De tar otroligt mycket energi. Där måste man nog ställa sig frågan hur bra vänskapsrelationen egentligen är. Och vad den ger.

Att andas och bara vara

Förutom vänskap så vill jag börja meditera och utöva yoga. Med meditation menar jag att ta kanske 10-20 minuter varje dag då jag inte gör annat än att bara fokuserar inåt. Andas och försöker vara i nuet och rensa tankarna. Jag tror att det är bra för både kropp och själ. Speciellt när man har en liten bebis att ta hand om 24/7.

Yoga vill jag börja med eftersom jag tror det är bra för coremuskelaturen och för smidigheten. Kanske blir det bara några övningar hemma på yogamattan eller så börjar jag på någon klass en eller ett par gånger i veckan.

Andra saker som får mig att må bra är att vistas i naturen, både ensam och med familjen. Att ta långa promenader och läsa en bra bok. Att laga mat och baka är också väldigt rogivande och jag älskar att stå och pyssla i köket medan jag funderar på stort som smått. Att skriva är också något som jag inte kan vara utan. Det ger mig energi och jag kan inte tänka mig ett liv utan skrivande som en del av min vardag.

Så 2017 har jag många tankar om och jag hoppas att det kommer bli så bra som jag vill att det ska bli. Som sagt det är bara jag själv som kan göra verklighet av mina önskningar.

Comments


Utvalda inlägg

bottom of page