top of page

Jobba och vara föräldraledig i kombination

Jag har ju nämnt tidigare att jag, trots att jag är hemma med Maximilian, har valt att fortsätta arbeta på måndagar och tisdagar och vara föräldraledig de andra dagarna. Det finns flera anledningar till mitt val.


Arbeta och vara föräldraledig

Att ha en stund för sig själv är rätt härligt. Foto: Unsplash.com


Att vara helt föräldraledig när man är författare och dessutom driver eget företag är svårt. I alla fall om man inte vill tappa fart och kanske också vissa uppdrag. När det gäller mitt författarskap vill jag fortsätta skriva mina manus och planen är att ha en utgivningstakt med en bok per år.

Nu kanske det inte riktigt kommer bli så just det här året men tanken är att växla upp och i framtiden ha en ny bok per år i bokhandeln. Det gör att jag inte kan ”bara” vara mammaledig utan har valt att arbeta vissa dagar i stället för att ta ut föräldrapenning.

Bra kombo med jobb och bebis

En annan anledning till att jag vill fortsätta arbeta är att jag mår som bäst om jag inte enbart är föräldraledig utan varvar det med mitt skrivande. Det ger mig mer energi och jag blir glad av att få några timmar med mitt manus, frilansuppdrag eller annat. Och då blir jag också en bättre mamma när jag känner att jag får utlopp för min kreativitet. (att jag blir värsta bull- och pysselmamman när jag är föräldraledig är en annan sak som jag får skriva om i ett annat inlägg).

Den här gången har jag valt att arbeta två dagar i veckan nu i början. I vår innebär det redigering av manus och förhoppningsvis ett undertecknat avtal med ett förlag, att fortsätta mitt arbete som webbredaktör på Tara och några frilansuppdrag. Mer tror jag inte att jag kommer att hinna just nu. Inte när jag även vill satsa på att skriva mer inlägg på bloggen och instagram.

Arbetet viktigt men familjen viktigast

Jag älskar att arbeta, speciellt nu, med manuset och alla roliga uppdrag. Samtidigt är det otroligt viktigt att lyssna på sig själv, våga stänga av sociala medier och mobilen och faktiskt vara här och nu. Därför är det även viktigt att planera sin tillvaro för att få den bästa balansen. För sin egen men också för familjens skull. För i slutändan är det ändå familjen som är viktigast.

Jag läste en artikel för länge sedan, minns inte var den  var, som handlade om hur man som 85-åring vill se tillbaka på sitt liv. Och hur vill man att ens barn ska prata om sin barndom och sina föräldrar om 20 år? Det är två bra frågeställningar som man kan ställa sig själv lite då och då.

Själv måste jag tänka mycket mer på att försöka vara i nuet. Jag älskar att planera och fundera över framtiden. Men jag måste också stanna upp och bara vara här och nu. Kanske därför det är bra att meditera. Då stannar man verkligen upp och bara är.

Att arbeta och vara föräldraledig i kombination

  1. Man får utlopp för sin kreativitet

  2. Som egen är det svårt att bara vara ledig ett helt år om man inte vill tappa till exempel kunder med mera

  3. Det kan vara skönt att komma ur bebisbubblan till och från, träffa kollegor och bara vara sig själv

  4. Nya idéer kläcks. I alla fall för mig, när jag är hemma, vilar mycket och bara är kommer massor av idéer på projekt, nya manus och annat som jag vill göra.

I dag är det som sagt min ”arbetsdag” men i första hand går såklart Maximilian. Nu sover han mycket om dagarna vilket gör att jag kan ägna mig åt skrivande (vilket behövs med min deadline på manuset). Men han får styra hur dagens upplägg ser ut. Nu däremot ska jag sätta mig och börja redigera manuset. Det ska bli såååå kul.

arbeta och vara föräldraledig

Här sitter jag och skriver tio dagar efter att Ville kom. Måste säga att sängen från Stokke (ej spons) är ett av de bästa köpen vi har gjort. Den är perfekt att dra med sig överallt i lägenheten, superfin och dessutom mysig för barnet att ligga i.


Comments


Utvalda inlägg

bottom of page