top of page

Livspussel – fem tips för en enklare vardag

Min huvudkaraktär Rebecka har extremt svårt att få ihop tillvaron med jobb och familj. Även om hon är rätt gränslös så brottas ju många föräldrar med att få vardagen att gå ihop. Nu när jag börjat jobba heltid och inte arbetar hemifrån under våren har vi varit tvungna att styra om våra liv en del. Här är är några av mina knep för en enklare vardag.

  1. Planera. Prata om hur ni ska fördela veckan redan på söndagen. Bestäm hur ni ska göra om något barn blir sjukt. Ska ni dela rakt av? Finns det någon dag i veckan som den ena föräldern absolut inte kan vara hemma? Se till att ni är synkade.

  2. Ta hjälp. Kan mormor eller farfar hämta någon dag i veckan? Kan ni samarbeta med andra föräldrar genom att hjälpas åt att skjutsa till och från aktiviteter, eller med hämtning på förskolan/skolan?

  3. Planera middagarna redan på helgen OCH handla det som behöver handlas på helgen. I dag var vårt kylskåp helt tomt. Klockan halv sex gick jag med tre trötta och hungriga barn för att handla middag = katastrof. Nu har vi bestämt oss för att ha middagskasse varannan vecka (för att få inspiration och för att det är skönt att få maten hemkörd). De andra veckorna ska vi jag börja planera på helgen för att slippa att två barn gråter och en lägger sig på golvet i mataffären och vägrar att röra sig.

  4. Lägg fram kläderna som barnen ska ha på sig redan på morgonen. Packa ryggsäckar och se till att ha koll på var alla ytterkläder ligger. (Jag är dödstrött på att jaga mössor och vantar som ”försvunnit” om mornarna).

  5. Duka frukostbordet på kvällen. Låt barnen hjälpa till att plocka fram frukosten på morgonen (om de är tillräckligt stora).

  6. Oj, det blev visst en sjätte punkt. Men något som är oerhört viktigt hemma hos oss är att vi delar på ansvaret. Nu när båda arbetar heltid under våren fungerar det inte om vi inte hjälps åt. Dessutom är det skönt att man någon gång i veckan inte behöver skynda hem utan kan sitta kvar på jobbet en stund, gå och träna eller SKRIVA på nästa bok 🙂

Nu är det dags att läsa ur min fantastiska bok Det lilla bageriet på Strandpromenaden av Jenny Colgan. I morgon hämtar Patrik på skola och förskola vilket innebär att jag får möjlighet att arbeta med min bok några timmar. Längtar verkligen efter mitt manus!

Utvalda inlägg

bottom of page