top of page

Ridning – mycket mer än bara en gullig sport


isabelle_alwin

Isabelle rider barbacka och försöker styra hästen rätt.


Jag började rida när jag var 9 år, fick min första medryttarhäst när jag var 13 år och tog hand om en häst på foder när jag var runt 19 år. Hästarna och ridningen har betytt otroligt mycket för mig genom åren och jag är så glad att Isabelle också verkar tycka att det är roligt.

Jag tror jag har skrivit om det förut, att Isabelle och en kompis blivit medryttare på två söta shettisar. En gång i veckan åker vi till stallet, rider ut i skogen och pysslar med hästarna. Isabelle är eld och lågor och vill även alltid följa med mig när jag åker ut till min egen medryttarhäst.

Som en andra familj Jag började rida på ridskola när jag var 9 år. En kompis till mig skulle börja och hennes mamma frågade om inte jag också skulle prova på. Där och då startade min stora förälskelse till sporten.

Hästarna och ridningen har gett mig otroligt mycket. Förutom närheten till hästarna, har det varit mitt andningshål när jag jobbat mycket eller behövt komma från vardagen. Jag har träffat vänner för livet och när jag hade min foderhäst var stallet och människorna där som mina andra familj.

Lär sig så mycket mer än att gulla med en häst Hästarna har lärt mig så mycket. Att ta ansvar, ledarskap, att våga göra saker man inte trodde var möjligt som att hoppa höga hinder eller galoppera över en äng i full fart. Jag har ridit på Cornwalls gröna hedar, testat att galoppera en unghäst på Täby galopp och provat att köra travhästar.

Jag har nästan frusit fingrar och tår av mig, njutit av varma sommardagar, galopperat på stränder och i djup snö och haft underbara skogsritter tillsammans med mina vänner.  Jag har tagit hand om skador, jobbat häcken av mig för att ha råd med mitt stora intresse och även arbetat med hästar under en period.

Kärleken till ett djur och gemenskap Jag är så glad över att Isabelle verkar tycka om ridningen och hästarna. Hästarna ger så otroligt mycket tillbaka och det är fantastiskt att umgås och arbeta med dem. Det är kärlek på hög nivå, det är roligt och det är utmanande. Adrenalinkickarna man får när det går bra och avslappningen i stallet när man går runt och pysslar. Jag har flera gånger suttit på hästryggen och bara lett för att det har varit så kul.

Om mina barn vill rida och lära sig mer kommer jag göra allt jag kan för att hjälpa dem med min kunskap och min tid. Vill de inte, eller tröttnar på hästarna är det helt okej det med. Men det är verkligen en idrott jag rekommenderar. Den har så mycket positivt att ge.


isabelle_alwin_barbacka_20160827

Isabelle och Alwin. En perfekt häst att börja lära sig grunderna på. Han är lagom storlek, 22 år och lugn som en filbunke. Att prova på att rida barbacka var riktigt uppskattat av Isa.applen_beloning_20160827

Belöningen till Alwin efter en timmes ridning. En massa goda äpplen att mumsa på.


Fakta Ridning är en av Sveriges stora folksporter, näst största ungdomsidrotten efter fotboll. Cirka fem miljoner ridtimmar genomförs varje år på landets ridskolor och då är inte alla timmar för dem som rider på medryttarhästar och egna hästar inräknade. Det är främst flickor och kvinnor som sysslar med ridning och det finns flera olika inriktningar som dressyr, hoppning, fälttävlan, galopp med mera.

تعليقات


Utvalda inlägg

bottom of page