top of page

Så förändrade jag mitt liv – 6 tips för att våga satsa på sin dröm


Vad har du för dröm? Vågar du ta första steget till något nytt? Foto: Unsplash.com


Jag är en person som alltid haft mycket idéer på projekt och spännande saker jag vill göra. Många av dem har stannat just där, på idéstadiet. Men en del har jag tagit tag i och gjort verklighet av och en del har jag fortfarande kvar som saker jag vill göra i framtiden.

Att våga satsa på det man brinner för är inte lätt. Det är nog skrämmande för de flesta att lämna sin comfortzon och börja med något helt nytt. Att jag vågade satsa på skrivandet har flera orsaker. Bland annat har jag blivit enormt inspirerad av min man som är entreprenör och vågat satsa på sin dröm. Jag har följt honom i mot- och medgångar och har också insett hur hårt arbete det krävs för att lyckas. Men jag har också sett att det går att lyckas, bara man är tillräckligt envis, har en bra idé, kapital och verkligen tror på sig själv.

Det började med att jag drömde om att bli journalist. En dröm som jag haft i många år men första gången jag kom in på en journalistutbildning vågade jag inte satsa eftersom jag var för rädd att förlora den fasta inkomsten jag hade. Andra gången jag kom in på journalistutbildningen var jag föräldraledig med Alex, mitt första barn. Företaget jag arbetade på höll i samma veva på dra ner på personalstyrkan och jag hade turen att få ett avgångsvederlag.

En sak som jag har tänkt på är att det är så himla lätt att fastna där man är. Hade mitt företag inte haft den här omorganisationen där min tjänst försvann kanske jag inte hade haft modet att bara sluta. Eller så hade jag kanske gått min utbildning men sedan gått tillbaka till mitt gamla arbete eftersom det var bekvämt.

Som tur var blev det som det blev och jag tvingades ut i det okända. Något som jag är enormt tacksam för. Med åren har jag blivit modigare och tycker inte längre att det är lika läskigt att kasta mig ut i det okända. Efter min journalistexamen har jag arbetat på tidningar, som kommunikationsansvarig och som frilans. Och när jag vann ett bokkontrakt med Drömstigen sa jag upp mig från min nuvarande tjänst för att satsa heltid på skrivandet.

För jag har insett att jag måste fokusera på en sak för att det ska bli riktigt bra. Jag blir för splittrad om jag har ett heltidsjobb, ett bokprojekt plus en familj som jag gärna vill umgås med och ha tid för.

Jag och min man satte oss ner och pratade om min situation. Var det ens möjligt för mig att satsa heltid på skrivandet? Vi kom fram till att det faktiskt var det. Att vi kunde klara oss ett tag så att jag fick chansen att prova på att skriva på heltid. Jag är så otroligt glad och tacksam att min man har stöttat mig genom hela min resa. Det har blivit ett tyngre ekonomiskt lass för honom men å andra sidan vet han hur det är att bära på en dröm, slita hårt utan lön i början och sedan förhoppningsvis se resultatet efter något/några år.

Under tiden som jag har skrivit på Drömstigen har jag frilansat för att få någon form av inkomst och för att jag älskar journalistyrket. Jag har hoppat in på Bonnier ett halvår mellan mina två böcker och nu har jag valt att åter igen skriva på heltid med enbart frilansjobb och inhopp någon dag här och där på tidningsredaktioner/webbredaktioner. Prio ligger dock på nya manuset där planen är att ha ett råmanus klart under hösten.

Jag har alltid tänkt såhär: Om jag inte testar detta nu och verkligen ger det en chans kommer jag ångra mig när jag är 80 år? Kommer jag ångra att jag aldrig vågade?

Nu vet jag att alla inte har samma möjlighet att bara säga upp sig. Men om man har en dröm så våga testa. Våga undersöka om det kan vara något. Arbeta med det på kvällar och helger. Jag satt och skrev mitt manus till Drömstigen när jag var föräldraledig med Ville och då Isabelle var 2,5 och Alex 4,5 år.

Här är mina bästa tips för att våga satsa på sin dröm

  1. Är det görbart? Har du en dröm om att segla jorden runt, utbilda dig till något annat, starta företag eller skriva böcker. Undersök om det du vill är hållbart i praktiken. Finns det en marknad för det du vill göra? Har du erfarenhet/utbildning/kapital? Vad behövs för att du ska kunna göra detta?

  2. Ekonomi. Kan du kanske börja prova ditt nya projekt på kvällstid och helger eller när du inte arbetar? Att säga upp sig hux flux utan att ekonomin är säkrad är en enorm risk och jag tycker man ska vara försiktig. Kan du gå ner i tid? Kanske ta tjänstledigt en period eller som sagt börja i lugnare takt på fritiden?

  3. Våga tro på dig själv. Det är så många som bär runt på drömmar som de vill göra. Vi lever bara en gång. Våga tro på dig själv. Det skadar aldrig att försöka.

  4. Själv eller tillsammans med någon annan? Det finns fördelar och nackdelar med båda. Fundera på vad som fungerar bäst för dig?

  5. Var inte rätt för att kontakta folk eller synas i sociala medier. Marknadsföring betyder otroligt mycket och man måste våga sträcka på sig och våga stå för det man gör.

  6. Kämpa! Det är inte lätt att starta något nytt. Det krävs hårt arbete och mycket blod, svett och tårar. Ibland undrar man vad man pysslar med och om det är värt allt slit. Men ibland känns det alldeles alldeles underbart.

Har ni fler tips?

Bình luận


Utvalda inlägg

bottom of page