top of page

Kanske har de blivit snällare efter sommaren

”Kanske har de blivit snällare efter sommaren. Kanske kommer de sluta reta mig. Kanske kommer jag få vara med i deras lekar.” Den här veckan är det många ungdomar och barn som börjar skolan igen. För många av dem är skolstarten förknippad med ångest och magont.

Enligt friends.se drabbas 60 000 barn och unga varje år av mobbing. Det är alltså 60 000 barn och unga som utsätts för upprepade kränkningar under en längre tid. Att konstant utsättas för kränkningar, fysiska och psykiska, måste vara outhärdligt. Att känna sig så otrygg att man inte vill gå till skolan. Skolan där alla barn och ungdomar ska ha rätt att känna sig trygga.

Den senaste tiden har jag pratat med flera som blivit utsatta för eller blir utsatta för mobbing. Och det är inga roliga historier jag får höra. Det handlar om huvuden som trycks ner i toalettstolar, om elaka påhopp, hot om våld, lögner som sprids i syfte att förnedra någon. Det handlar om barn och unga som kränker och hotar andra barn och unga. Något som är helt obegripligt för mig. Hur kan man vilja utsätta någon för detta? Förstår man inte bättre eller vet man vad man gör men struntar i det?

Det finns alla möjliga ursäkter till varför barn beter sig illa mot andra barn. Men inga ursäkter är acceptabla. Ingen ska behöva utsättas för utfrysning eller elakheter. För att motverka mobbing är det i mina ögon viktigt att vi pratar med våra barn om vad som är rätt och fel. Att vi har en dialog med våra barn om vad som är en bra kompis och hur man bör vara och bete sig mot andra. För ingen ska behöva känna oro inför att gå till skolan. Ingen!

Liknande inlägg

Visa alla

Comentarios


Utvalda inlägg

bottom of page