top of page

Reklam! I maj 2023 höll jag i en skrivkurs i Sydfrankrike tillsammans med Franskt Lantliv. Det blev en vecka fullproppad med skrivande, föreläsningar, utflykter, ljuvlig mat och fina samtal. I maj 2024 är det dags för en ny kurs och jag ser så mycket fram emot att återvända till Bodils och Petris underbara La Chartreuse på den sydfranska landsbygden, ett stenkast från Toulouse.


Skrivkursen hålls den 7-12 maj 2024 och under vistelsen går vi igenom allt från hur man skriver trovärdiga karaktärer, skapar levande miljöer och får till ett driv i berättelsen. Det är en skrivkurs som passar alla som vill skriva en skönlitterär bok och jag anpassar undervisningen efter deltagarna och var man befinner sig i skrivandet. Föreläsningarna varvas med övningar och det finns gott om tid för egen skrivtid. Jag finns även tillgänglig under hela vistelsen om man vill bolla idéer eller har funderingar kring skrivandet.


Under vistelsen besöker vi även en ekologisk vingård, den lokala marknaden, samt den mysiga byn, Cordes-sur-Ciel. En av kvällarna bjuds det in till avsmakningsmeny på slottet.


Förra vistelsen på La Chartreuse var verkligen magisk. Med fantastiskt boende, en ljuvlig trädgård där vi kunde bada i poolen, vila i hängmattan under olivträden och spela boule. Det finns hur många platser som helst att sätta sig att skriva på vilket jag uppskattar enormt.


Bilderna tog jag under förra skrivkursen och jag är så glad över att få återvända dit tillsammans med ett gäng nya deltagare i maj.Kursrummet är en dröm. Riktig feelgood att sitta här inne och prata skrivande, böcker och texter.

Kreativiteten flödar ...

Lunch i den ljuvliga trädgården. Fräscht, gott och med en magisk utsikt.

Det finns gott om tid att vila och bara vara. Här passade vi på att vila, läsa och njuta av lugnet en stund.

Fördrink i innergården. En perfekt plats att sitta och skriva på.

Så mycket tid för att ta det lugnt och njuta av omgivningarna.

Två av rummen ...

Bubbel och böcker ... I priset ingår min nya bok, En hemlighet för mycket (ej på bilden) samt Skriv feelgood, en handbok i hur man skriver en bok med massor av inspiration och tips.

I lantköket samlades vi och åt middag tillsammans. En perfekt avslutning på dagen.

Marknaden var otroligt pittoresk och det var underbart att strosa runt bland stånden och insupa atmosfären.

Petri och Bodil som äger La Chartreuse och anordnar olika kurser. De här bilderna är tagna utanför slottet där vi åt slottsmiddag en av kvällarna.


Befinner mig i Portugal med familjen sedan några dagar för att heja på Isabelle som spelar i Iber cup. Mellan matcherna passar vi på att se oss omkring, bada i poolen och umgås. Idag tog vi oss till Cabo da Roca, den västligaste punkten på Europas fastland.

Och wow, vilken plats. Cabo de Roca är verkligen fantastiskt, med klippor som sluttar brant mot havet, skummande vågor, sandstränder som ligger insprängda mellan klipporna och en oändlig utsikt över Atlanten.


Fyren vid Cabo da Roca har funnits där sedan 1700-talet och har hjälpt otaliga fartyg att undvika de vassa klipporna. Fyren är den tredje äldsta fyren i Portugal som fortfarande är i bruk.
Trots att det är mitt i juni var det svalt, mycket på grund av den starka blåsten som nästan fick killarnas kepsar att flyga av. Medan vi var där passade vi på att följa några av stigarna och den ena vyn var vackrare än den andra. Älskar att besöka platser som denna och förundras över all skönhet som finns i vår natur. Få har nog missat att jag älskar att vandra och hit skulle jag gärna åka igen och vandra längs kusten. För Cabo da Roca ligger i Sintra Cascais Natural Park som är ett UNESCO-skyddat kulturlandskap och här finns flera vandringsleder att följa om man vill.Sedan några år tillbaka arbetar jag heltid som författare och föreläsare. Jag håller även en del kurser i skrivande vilket är superroligt. Bland annat håller jag grund- och fortsättningskurser på Skrivarakademin i Stockholm, jag pratar även ofta om skrivande på olika scener runt om i Sverige och för ett tag sedan var jag i Sydfrankrike och höll skrivkurs vilket var fantastiskt kul.


I Nyhetsmorgons författarskola i söndags pratade jag bland annat om hur man hittar sin idé. Själv brukar mina idéer ofta börja med att jag vill skildra och lyfta ett tema. I min senaste bok, Medan livet pågår, ville jag till exempel skriva om vikten av att leva här och nu i stället för att hela tiden springa mot nästa mål.


Idén till boken fick jag efter en krasch. Jag hade sprungit på alldeles för fort under en lång period och en dag sa min kropp stopp. Jag hade haft lite känningar innan, med hjärtklappning, yrsel mm men nu var det som om jag hade gröt i huvudet och knappt kunde formulera en tanke, än mindre arbeta eller träffa folk. Det här gjorde mig riktigt rädd och under någon vecka fick jag koppla bort allt och bara vila.

När jag började skriva Medan livet pågår ville jag skriva om en kvinna som springer så fort att hon glömmer bort att leva. Min huvudkaraktär Julia är inte utbränd men hon är rädd för att stanna upp och känna efter. När en olycka tvingar henne att ta ett steg tillbaka måste hon konfronteras med saker hon så länge flytt från och kanske också våga släppa in nya människor i sitt liv.


Idén till en annan av mina böcker, Mitt hemliga liv, kom när min farmor gick bort. När hon dog fick vi veta att hon burit på en hemlighet under många år. Det fick mig att börja fundera på vilka hemligheter vi har för varandra och hur de påverkar våra liv – något som också blev temat i boken.


I Med hälsning från Båstad började idén däremot med miljön. Jag och min familj är ofta i Båstad och jag ville så gärna skriva en bok som utspelade sig där. Dels för att det är en plats som betyder oerhört mycket för mig och dels för att Båstad är en perfekt plats för en feelgood-roman. Här finns allt; havet, åsen, den pittoreska byn mm. Då jag ville att min bok skulle utspela sig under sommaren kom jag fram till att jag även ville ha med tennis i berättelsen då det är så stort där. Senare kom jag på vilka karaktärer berättelsen skulle handla om och vilket tema jag ville lyfta – föräldrar som pressar sina barn samt vikten av att våga stå upp för den man är och inte gömma sig bakom ett filter på sociala medier.


Som ni märker kan idéer verkligen komma var som helst ifrån. Här är lite tankar om hur man kan hitta sin idé och arbeta med den:

  • Var lyhörd för det som händer runt omkring dig. En idé kan komma var som helst ifrån, det kan vara en händelse, ett samtal, något man läser om mm.

  • Skriv ner dina idéer i en anteckningsbok. Själv skriver jag ner alla mina idéer i anteckningar i mobilen. Även om jag inte använder dem på direkten så har jag flera idéer som jag kan använda senare.

  • Fundera på vad det är du vill berätta, det vill säga; Vad är grejen/kärnan i din berättelse? Kanske vill du skildra en skilsmässa, en familjehemlighet eller hur man går vidare efter en förlust. Kanske är det en kärlekshistoria som sträcker sig över flera år. Den här punkten är viktigt, för när du vet vad det är du vill skildra – vad huvudtemat i din berättelse är – kommer det bli mycket enklare att skriva.

  • Utgå från vad du själv tycker om. Skriv den bok du själv vill läsa. För mig var det självklart att skriva i genren feelgood, just för att jag älskar att läsa feelgoodromaner.

  • Idéer föder nya idéer. Jag upplever alltid att mina bästa idéer kommer när jag redan är mitt uppe i ett skrivprojekt. Det är som att fotografera. När man fotar mycket ser man plötsligt bilder överallt. När man skriver kommer nya idéer när man minst anar det.

  • Skriv på. Tänk inte för mycket på hur det blir. Kör bara på och få ur dig din berättelse. Redigera kan man alltid göra sen!

Lycka till med ditt skrivande!


Ps. Om du vill gå en av mina kurser så har jag en helgkurs i höst och en fortsättningskurs. Läs gärna mer om dem här:Länk till fortsättningskurs i skrivande: Klicka här för att komma till kursenJenny_Fagerlund_augusti2021-21.jpg

Kul att du hittat hit!

På min blogg delar jag med mig av mina tankar och funderingar kring skrivande, berättar om min väg till utgivning, författarskap men också om livet i stort och min vardag.

Utvalda inlägg

bottom of page