Hitta din idé – så gör jag
– Jennys författarskola, Kapitel 2 –
Från idé till färdigt råmanus
-
Idén. Jag får mina idéer överallt ifrån. En tanke, händelse, samtal eller en speciell miljö kan så ett frö som jagsedan går och funderar på ett tag innan jag skriver ner mina första tankar.
-
Synopsis. Vissa skriver ett utförligt synopsis med kapitel- och scenindelning. Andra skriver inget synopsis alls. Jag skriver ett kortfattat synopsis på max en A4-sida där jag skriver ner handlingen i grova drag, vilka de stora vändpunkterna är och syftet med berättelsen. Först långt senare skriver jag en kapitelöversikt.
-
Själva skrivprocessen. Här handlar det bara om att sätta sig ner och skriva. Oavsett om man har inspiration eller inte. I det här läget stirrar jag mig inte blind på grammatik, återupprepningar mm, det viktiga är att jag får ur mig min berättelse. När jag skrivit en fjärdedel av manuset brukar jag gå igenom det jag skrivit innan jag fortsätter. Det gör jag för att få bättre grepp om storyn och vart jag är på väg. Jag passar även på att redigera texten något. Sen går jag vidare med manuset. I mitten gör jag samma sak, går tillbaka, ändrar, drar bort, lägger till mm innan jag skriver klart manuset.
-
Kapitelöversikt. Ett manus består av många scener och kapitel. För att hålla koll på mitt manus skriver jag en kapitelöversikt allt eftersom. Det vill säga, jag skriver kortfattat ner vad varje scen handlar om, syftet med scenen, vilka karaktärer som är med i scenen och var de befinner sig. Som ett synopsis, fast det kommer till samtidigt som jag skriver scenerna.
-
Vila. Även om jag är mitt uppe i att skriva ett råmanus behöver jag mina pauser. Det är bland annat under promenaderna med Sigge och när jag är ute i stallet eller bara tar det lugnt som jag kommer på fler idéer, löser knepiga scener, får mer inspiration och ny energi.
-
Skrivmål. Jag sätter alltid upp mål och delmål. Själv brukar jag ge mig själv en belöning när jag skickat in mitt råmanus. Då har man något roligt att se fram emot.
-
Läs igenom. Innan jag lämnar in mina råmanus läser jag igenom dem. Jag går igenom varje karaktär för sig och kollar så att den röda tråden funkar. Och så läser jag igenom hela manuset från början till slut.
-
Skicka in. Dags att skicka in råmanuset till förläggaren. Än är det massor av jobb som återstår men nu finns en grund att arbeta med. Något som känns fantastiskt bra.