top of page

6 tips till dig som vill skriva en bokFredag och jag tog lite extra ledigt efter lunch. Hämtade Max (min minsting) och sen har vi haft en mysig eftermiddag. Eftersom mitt jobb innebär att jag ibland även arbetar på kvällar och helger (som de senaste veckorna) är det skönt att ta lite ledigt mitt på dagen under lugnare perioder.


Igår hade jag bland annat kursstart i kursen Skriva Feelgood som jag håller på Folkuniversitetet. Under åtta tillfällen pratar vi om genren feelgood, att hitta sin idé, synopsis, karaktärer, miljöer, dialoger och en massa annat som har med skrivande att göra. Deltagarna får även skriva egna texter som de (och även jag) opponerar på.


Att undervisa i att skriva feelgood är verkligen kul. Bara det att jag får prata om det bästa jag vet – skriva feelgood – under några timmar varannan vecka är underbart men också att träffa deltagarna och ha intressanta diskussioner med mera.


Igår pratade vi om vad feelgood egentligen är för något, hur man hittar skrivtid och att hitta sin idé. Deltagarna fick göras olika övningar som vi diskuterade i grupp. Några av tipsen jag tog upp är:

  1. Skriv i den genre du själv tycker om att läsa.

  2. Lyssna på vad DU vill skriva och inte på vad andra tycker att du ska skriva eller vad som är populärt just nu.

  3. Läs mycket, både i den genre du vill skriva i men även annan litteratur.

  4. Försök få in regelbundenhet och prioritera ditt skrivande. Om du skriver lite varje dag bär du med dig berättelsen och karaktärerna hela tiden.

  5. Våga börja. Skriv på, testa att flödesskriva i 10 minuter utan att tänka på grammatik eller stavning. Skriv bara ner dina tankar som kommer upp. Spara det du skriver, kanske finns det saker i din text som du kan använda i ett bokprojekt.

  6. Lär känna andra som delar samma intresse som du. På Facebook finns det till exempel grupper om böcker och författarskap och där man kan få massor av inspiration, pepp och lästips. Feelgoodfredag är en sådan grupp där författare, läsare och alla som älskar feelgood delar med sig av lästips, sin författarvardag och mycket mer.

Comentários


Utvalda inlägg

bottom of page