top of page

3 frågor och svar om skrivande – idé, inspiration och skrivflow

Jag tänkte att det kunde vara kul att börja lägga upp lite frågor och svar om skrivande. Den här veckan har jag valt ut tre frågor som jag får ganska ofta.


Var får du dina idéer ifrån? Överallt. När jag är ute och promenerar, reser, besöker platser, pratar med folk, hör samtal på gatan. En liten händelse eller känsla kan så ett frö och sedan börjar jag fundera mer kring känslan/händelsen och utvecklar en story, scen eller vad det nu kan vara.

Hur gör du när du kört fast? Om jag har kört fast i ett manus brukar det ibland hjälpa att göra något annat. Att ta en promenad eller träna till exempel. Ibland kan det ta ett tag innan jag löser vissa ”problem” som uppstår. Men så plötsligt, när jag till exempel tar en promenad på stranden, är i stallet eller ute med familjen kommer lösningen som från ingenstans. Det är lika häftigt varje gång. Kommer skriva mer om skrivkramp i ett senare inlägg.

Måste man ha inspiration för att kunna skriva? Kort svar: Nej. Längre svar: Att vänta på inspiration för att skriva är inget som fungerar i verkligheten. Då kan man få sitta länge och vänta. Att skriva en bok är som vilket jobb som helst och man måste sätta sig på baken och arbeta. Oavsett om det går trögt eller känns superenkelt. Ibland värker orden fram och man undrar hur fasiken man ska få ihop en ny bok. Men ibland har man det där underbara flowet när fingrarna flyger över tangenterna.

Comments


Utvalda inlägg

bottom of page