top of page

Allergi mot julgran

Nu har julgranen åkt ut. Halva familjen verkar nämligen vara överkänsliga mot just gran. Eller de mögelsporer som julgranarna för med sig in i husen.

Jag har ägnat en bra stund åt att plocka ner allt pynt och när jag var klar hivade Patrik ut julgranen på en gång. Jag vet inte om det är inbillning men luften kändes genast mycket lättare att andas i. Det verkar nämligen vara så att jag, Isabelle och Patrik är allergiska mot just gran. Eller mot de mögelsporer som de drar med sig in och som gör luften lagom hälsosam att vistas i.

Hittade en artikel på SvD om varför man är allergisk mot julgranar och en av anledningarna kan vara de sporer av utomhusmögel som julgranen tar med sig in. Dessa sporer växer till sig rejält inne i värmen och snart kan rummet vara lika fullt av mögelsporer som ett fuktskadat rum. Härligt!

Patrik vet vi redan är känslig mot mögel då han lätt blir dålig om han vistas i ett rum där AC:n inte är helt fräsch. Jag har varit överkänslig mot gran de senaste tre åren och nu har jag också fått min förklaring och Isabelle stackarn, nyser och hostar som bara den. Skönt att vi har hivat ut boven även om det var en helt fantastisk bov, den finaste granen vi haft faktiskt!

Nåja, ärligt talat längtar jag efter att få hiva ut julen helt och hållet. Nu vill jag föra in tulpaner och härliga färger i hemmet i stället. Ska även ta tag i mitt arbetsrum nästa vecka och googlar inredningstips för fullt. Annars har jag fått en hel del gjort med manuset idag och suttit många timmar med första fjärdedelen av boken. Så kul!

Comments


Utvalda inlägg

bottom of page