top of page

Att börja på ett nytt bokprojekt – så gör jag

God kväll. Söndag kväll och sitter och arbetar vid mitt nya skrivbord som jag köpte på blocken för 200 kronor. Ett riktigt fynd. Och precis i min stil i vitt, lite äldre, lantlig stil. Har skrivit massor på nya manuset i dag. Är riktigt nöjd.


Nystart, en ny story ska ta plats och börja växa. Foto: Christian Joudrey Unsplash.com


Fick ihop två scener som driver handlingen framåt. Har även skrivit rent lite anteckningar från senaste researchintervjun. Så här i början av ett råmanus är det mycket som ska göras. Jag jobbar hela tiden på att utveckla mina karaktärer, funderar på miljön och dramaturgin. Så här ser mitt arbete ut i början av ett skrivprojekt:

RÅMANUS När jag skriver ett råmanus skriver jag kronologiskt, det vill säga från början till slut. Jag vet att vissa kan skriva scener i slutet först för att sedan skriva början. Med just det här manuset har jag skrivit någon slutscen och även någon mittenscen men det är ovanligt för att vara mig.

SYNOPSIS När det gäller synopsis har jag ofta ett grundsynopsis som jag utgår från. Där har jag skrivit ner handlingen i stora drag, viktiga vändpunkter, karaktärer, miljö mm. Oftast skriver jag inte ett synopsis på scennivå. Snarare en blandning mellan några scensammanfattningar och blanka scener.

RESEARCH Research delar jag oftast upp. En del sker innan boken ska skrivas och en del under skrivandets gång. Jag intervjuar personer som har kunskap om ämnet, söker information på nätet och besöker platser som är viktiga för handlingen.

KARAKTÄRERNA Karaktärerna har jag klart för mig innan jag börjar skriva men jag utvecklar dem under tidens gång och det tillkommer nya karaktärer som jag inte hade tänkt på från början.

PLANERING Så har jag min planering. När ska råmanuset vara klart, hur mycket ska jag hinna med varje vecka, dag, månad osv. Det gör att jag har hyfsat koll på tidsplanen och kan justera den allt eftersom.

Comentarios


Utvalda inlägg

bottom of page