top of page

Hur en bokidé föds – så föddes idén till Drömstigen och Rebecka

Bokidé. Jag läste ett intressant instagraminlägg som min vän Gabriella hade lagt ut. Hon skrev hur idéerna till hennes böcker föddes. Jätteintressant att läsa om tycker jag och tänkte därför skriva om varifrån mina egna idéer kommer.


Drömstigen

Köp Drömstigen på Alla Hjärtans dag


Drömstigen. Idén till min huvudkaraktär, Rebecka, kom när jag hade bebis hemma, pluggade och även frilansade en del. Jag hade ingen klar idé utan handlingen var mer något som växte fram efter att jag själv och andra i min omgivning kämpade med att få vardagslivet att gå ihop. Hämta, lämna, vabba, vobba.

På jobbet berättade en kollega hur hen lämnat in sitt magsjuka barn på förskolan på morgonen (och hoppades att ingen skulle komma på hen…), hemma kunde det ibland uppstå diskussioner om vems möte som var viktigast och vem som skulle ta vabbandet, folk (och även vi) stressade med hämtningar, lämningar. Och det här med millimeters rättvisa var ibland extremt viktigt (men helt orealistiskt).

Att då skapa en karaktär som är mitt uppe i allt det där och dessutom extremt karriärsinriktad kändes spännande. Rebecka kämpar för att få ihop vardagen, hon älskar sina barn men vill också göra karriär. En nästan omöjlig ekvation när hennes man knappt är hemma och gärna lämnar över ansvaret på henne. Dessutom har hon höga krav på sig från jobbet och har svårt att säga nej.

Gång på gång misslyckas Rebecka att leva upp till de förväntningar som hennes omgivning har på henne och barnen hamnar allt som oftast i kläm.

Att kämpa för sin rätt

Rebecka är vass, många gånger självisk men kämpar för att ha samma rättigheter till en karriär som hennes man har. Hon är många gånger gränslös och går mot normen för hur en förälder ska vara.

Nu har jag dragit Rebecka väldigt långt och hon blir ganska extrem, men själva kärnan, att ha rätt till en karriär trots att man är mamma är något som jag brinner för. Det är ett ämne som är viktigt för mig. För ser man på statistiken är det kvinnor som  vabbar mest, är föräldraledig mest och går ner i tid när barnen är små mest.

Och om vi kvinnor hela tiden drar det största lasset hemma, halkar vi inte bara efter ekonomiskt (i lön och i pension) utan statistik visar även att vi kvinnor dubbelarbetar mycket mer än männen och vi har fler stressrelaterade sjukdomar.

Tuff arbetsmarknad

Därför tycker jag att Rebecka är viktig. Hon provocerar men lyfter även hur svårt det kan vara. Jag ville även skriva om hur tufft det kan vara på arbetsmarknaden. Hur kraven på jobbet kan göra det svårt att säga nej. Att man hela tiden förväntas vara tillgänglig och aldrig säga nej. Speciellt i branscher där konkurrensen om jobben är stenhård. Klarar du inte tempot är du ute och en ny person har snabbt ersatt din plats.

Boken handlar även om att våga följa sina egna drömmar och ställer frågan; för vems skull gör vi som vi gör? För vår egen eller gör vi vad andra förväntar sig av oss? Hur viktig är karriären egentligen och hur mycket är vi beredda att offra för att nå våra mål?

Det blev ett långt inlägg om Rebecka. Nästa vecka kommer jag berätta om min nästa bok och hur idén till handlingen och huvudkaraktären föddes.

Ps. Förskolan upptäckte såklart det magsjuka barnet och några timmar senare fick min kollega åka och hämta sitt barn. Gissa vad hen gjorde, tog med sitt barn till jobbet i stället … Ds

Commentaires


Utvalda inlägg

bottom of page