top of page

5 knep för att underlätta arbetet!

Ikväll blir det jobb. Både BT jobb men även fortsatt planering av bokreleasen. Just nu gör jag en massa checklistor och i veckan ska jag kolla på lokalen som bokreleasen ska vara i.

Som jag redan har skrivit så är det mycket som händer nu. Mycket jobb men det mesta är väldigt roligt. Ikväll ska jag skriva en artikel, arbeta med sociala medier och planera bokreleasen. Hur gör man då för att inte stressa ihjäl sig när man har extremt mycket att göra?

Jag är verkligen ingen expert men jag har hittat några knep för att inte bli för stressad och utarbetad.

  1. Ta en sak i taget – bestäm dig för vad du ska göra och gör klart det innan du tar itu med nästa grej.

  2. Läs inte mailen så fort den plingar till. Bestäm dig för att kolla mailen vid vissa tidpunkter och försök hålla dig till det. Då riskerar du inte att bli distraherad.

  3. Bestäm dig för hur länge du ska arbeta under dagen. Jag har en tendens att aldrig sluta jobba, det gör att jag kan sitta seeeeena kvällar och sedan drömma om jobbet halva natten för att vara helt slut dagen efter och fortsätta i samma tempo = ingen bra idé. Det betyder att jag måste våga avsluta arbetet trots att det är mycket kvar att göra. Jag är inte jättebra på det här men jag försöker verkligen eftersom jag vet att jag annars kommer bli utarbetad. Och ärligt talat, de flesta saker är inte livsviktiga – på liv och död – och kan göras en dag senare.

  4. Säg nej. Åter igen något jag har arbetat mycket på att göra. Våga säg nej till arbetsuppgifter som du inte hinner med eller som någon annan kan göra bättre. Även om det är kul har man inte fler händer än två.

  5. Man kan inte göra mer än sitt bästa. Om man gör det och det fortfarande finns jobb för flera dygn framöver är förmodligen arbetsbelastningen alldeles för stor. Visst kan man ha toppar och dalar i ett jobb men är det ett konstant högt arbetstryck bör man fundera på om det går att förändra arbetssituationen.

Så varför skriver jag om det här. Jo, för att jag själv är inne i en extrem arbetssituation just nu och försöker hela tiden hitta sätt att underlätta för mig själv. Ett måste för att överleva. Som en vän sa. Har man kommit så långt som att gå in i väggen har man en lång väg tillbaka. Ett brutet ben läker på några veckor. En utarbetad kropp och hjärna kan ta månader och kanske år att läka.


arbete_dator

Unna dig vila och pauser mellan jobben. Foto: Unsplash.com

Comments


Utvalda inlägg

bottom of page