top of page

Jordgubbs- och rabarberpaj – sommarens godaste paj

I veckan gjorde jag jordgubbs- och rabarberpaj (smulpaj) för första gången. Jag gillar ju inte när det är alldeles för sött men den här pajen har en perfekt balans mellan syrlighet och sötma. Med vaniljglass eller vaniljsås blir den super! 

Ingredienser till jordgubbs- och rabarberpaj

Du behöver: Till smulpajen: 4 dl mjöl 4 msk socker 150 gr smör ev liten skvätt vatten

Till fyllning: 1,5 – 2 lagom tjocka rabarber 1 liter jordgubbar 1 dl socker 2 msk potatismjöl

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Smörj en rund pajform med smör.

  3. Skala och skiva rabarbern tunt. Täck botten på pajformen med rabarber. (obs det ska inte vara för mycket rabarber, då riskerar den att bli för sur men om den täcker botten blir det perfekt.)

  4. Ansa och skiva jordgubbarna i tre delar. Täck rabarbern med jordgubbarna.

  5. Strö över 2 msk potatismjöl och 1 dl socker. Bland allt väl med händerna så att rabarber och jordgubbar blandas.

  6. Ta fram en bunke och blanda mjöl, socker, smör och ev lite vatten. Blanda med händerna så att det blir en smulig deg. (obs blanda inte för mycket).

  7. Täck pajformen med smuldegen och skicka in i ugnen i cirka 25 minuter. (håll lite koll och öka, minska tiden några minuter om det behövs.)

  8. Lår svalna och servera med vaniljglass och/eller vaniljsås.

Utvalda inlägg

bottom of page