top of page

Man kan arbeta 130 timmar i veckan – jo men visst!

Läste en artikel i DN, om den framgångsrika Yahoo-VDn Marissa Mayer som säger att det är fullt möjligt att arbeta 130 timmar i veckan. Jo men visst, det går säkert jättebra. Hon gjorde i alla fall det under hela sitt första år på Google.

En vecka (inklusive helgen) har 168 timmar. Arbetar vi 130 timmar, snittar vi i princip arbetsdagar på 18.5 timmar, varje dag hela veckan. Då återstår 5.5 timmar till att gå på toaletten, duscha, äta, och sova. Jag gissar att hon inte räknar med att man ska kunna umgås med någon eller träna så det skiter vi i att ta med. Om vi drar bort en halvtimme för toabesök, en timme för att äta (om man har färdiglagad mat och inte behöver ägna tid åt att gå någonstans), en halvtimme för att duscha och göra i ordning sig (inga långduschar) då har vi 3.5 timmar kvar för sömn per natt. Men då har vi inte räknat med att ta oss till och från jobbet eller något annat. Låter det rimligt? Nja ….. rent skitsnack enligt mig.

Jag stör mig på att man ska ”skryta” om hur många timmar man arbetar varje vecka. Precis som om det vore något att vara stolt över. Dessutom gissar jag att man skarvar rätt rejält när man som Marissa Mayer påstår att 130 timmar i veckan går att genomföra. Förutom att tiderna inte går ihop skulle man vara utarbetad efter en vecka. Och som de flesta av oss vet, är utbrändhet en av våra stora folksjukdomar i dag.

Att inte få ordentlig sömn gör att man snabbt tappar fokus och fotfäste. Det kanske går ett tag men sedan är man rätt mosig.

Jag anser mig vara en person som arbetar hårt. Både jag och min man driver eget och det kräver många timmar varje vecka. Men det kräver också att vi får tid för återhämtning. Vissa perioder är mer intensiva än andra men att vi skulle arbeta 130 timmar en vecka finns inte på världskartan. Jag kan arbeta på kvällar, helger och semestrar men jag ser också till att ha lediga stunder för träning, vara med familjen och sömn. Utan sömn fungerar jag inte och då pratar vi inte om 3.5 h per natt utan allra helst behöver jag sova 8 h för att må bra.

Jag har i perioder haft väldigt krävande jobb och varit nära att gå in i väggen vid fler än en gång. Det har lärt mig att lyssna på min kropp. Nu försöker jag balansera mina dagar. Äta, sova och röra på mig och även ha tid för familjen. För det är inte kul att aldrig hinna vara med sin familj och när man väl är med dem är man för trött eller har tankarna på annat håll att det inte blir bra i alla fall.

Så kvinnor och män som hela tiden ska hetsa och sprida rena rama lögner tackar jag nej till att lyssna på. Era värderingar och synsätt tilltalar inte mig och kommer aldrig att göra!

Comments


Utvalda inlägg

bottom of page