top of page

Nygamla regler för att orka med och undvika stress

Den här veckan är ganska lugn och jag har ”bara” några frilansartiklar att skriva. Nästa vecka är deadline och det vore skönt om jag slipper sitta med dem i sista minuten. Annars tänker jag pyssla lite med mitt nästa synopsis och ägna massor av tid åt Maximilian och barnen.


I Paris förra helgen. Så härligt att vara med familjen utan något jobb hängande över en.


Den senaste tiden har jag tillåtit mig själv att vara ledig en hel del. Att åka till Paris utan att ens titta på datorn och även ha en hel Valborgshelg utan jobb har varit ren lyx.

Jag behöver verkligen slappna av och bara vara. Dessutom inser jag hur fort tiden går med lilla Maximilian. Hjälp, nästa vecka blir han fyra månader och jag har knappt hunnit förstå vart de här första månaderna har tagit vägen.

Jag inser mer och mer hur dyrbart det här året är. Tiden rusar iväg och jag hinner inte med. Ibland vill jag bara stanna tiden för att hinna njuta extra mycket. Snusa på bebis och bara vara.

Svårt att vara helt ledig

Som egenföretagare kan det vara svårt att vara helt ledig trots att man har en liten bebis. Men för att kunna njuta av bebis och familj är det viktigt att sätta upp vissa regler. I alla fall för mig. Såklart jag inte alltid gör rätt men jag måste i alla fall försöka. Så här har jag gjort:

  1. Tackat nej och prioriterat. Det går helt enkelt inte att göra allt! Särskilt inte med en bebis. Jag sa nej till ett jobb häromdagen och nu känns det så himla bra att jag inte tog på mig något som hade resulterat i stress och press. I vanliga fall är jag usel på att säga nej och det här var ett steg i rätt riktning.

  2. Infört skärmfri tid. När barnen är hemma efter skola och förskola är det dem som gäller. Inte mobilen eller datorn. Jag får i stället passa på att jobba om kvällarna eller när Maximilian sover. Visst trillar man jag dit ibland men handen på hjärtat, hur kul är det att ha en förälder som är mer intresserad av sin skärm än av att umgås? Och då menar jag inte att man måste sitta och leka på golvet men att vara tillgänglig för samtal eller göra något där barnen känner att man är närvarande tror jag gör mycket.

  3. Planerat bättre. När ska saker vara gjorda, hur lång tid behöver jag för att få dem gjorda (plussar alltid på några timmar eftersom saker tenderar att ta längre tid än vad man tror).

  4. Tagit helt ledigt! För att jag ska orka måste jag kunna koppla bort jobbet och bara vara. Då läser jag gärna en bok, tar promenader, ser filmer och umgås med familjen. Efterlyser bra feelgoodböcker och filmer så har ni bra tips är det bara att hojta till 😉

  5. Vilat mer än vanligt. Är jag trött blir jobbet inte bra. Den senaste veckan har jag passat på att sova när Maximilian sover om dagarna. En timmes extra sömn gör verkligen sitt för att jag ska vara gladare och må bättre. Dessutom har jag haft yrsel de senaste veckorna och jag inser att yrseln förmodligen beror på att jag haft för mycket att göra i kombination med sovit för lite. Ingen bra ekvation.

Även om det inte alltid blir som man har tänkt sig känns det bra att ha ovanstående i bakhuvudet. Det gör att jag tänker efter en gång extra när det till exempel kommer in en ny jobbförfrågan eller innan jag tar upp mobilen för tredje gången 🙂

Коментари


Utvalda inlägg

bottom of page